Monako

Monako – mesto, oceanárium, kasíno a botanická záhrada

Monako – kasíno a botanická záhrada

Kniežatstvo Monako je známe najmä vďaka svojmu kasínu v najbohatšej štvrti Monte Carlo.

Podzemné garáže v Monaku sú trochu chaotické. Najprv sme mali problém nájsť voľné miesto, lebo prvých 5 poschodí bolo obsadených, alebo boli zarezervované. Nerezervované spoty začínajú až na nižších podlažiach. My sme skončili na podlaží G, kde sme sa ledva zmestili. Systém platenia za parkovanie tiež nie je zrovna intuitívny. O radu sme požiadali strážnika.

Najprv sme zamierili do starého mesta. V Monaku je zakázané mať obnaženú hruď alebo byť iným spôsobom neprimerane oblečený. Najmä muži, ktorí sú zvyknutí chodiť v lete bez trička si ho teda musia obliecť.

Z vrchu je pekný výhľad na celé Monako aj prístav.

Pri vstupe do Oceánografického múzea treba vystáť dlhý rad, ale čakanie stojí za to. Vedeli ste napríklad, že u morských koníkov je tehotný samec? My sme videli niekoľkých s veľkým bruchom. Väčšina akvárií sa nachádzala vo vnútri budovy v polotme, ale korytnačka plávala v nádrži vonku medzi poschodiami. Vstupenka sa dala použiť na odomknutie videí o živote Eskimákov, aj keď mnoho informácií bolo možné získať aj len prezeraním exponátov. Majú tu model najstaršieho druhu ponorky a jeden z prvých potápačských skafandrov. 

Deťom, ale aj dospelým, sa iste bude páčiť interaktívne premietanie videí zo života polárnych zvierat. Celá sála vytvára 3D efekt, ktorý Vás pohlcuje do deja a po priložení ruky na vyznačené body na stene pri premietaní, spustíte krátku animáciu. Zo všetkých vystavených kostier morských živočíchov nás najviac pobavila kostra údajne morskej panny. Princ Albert I., a neskôr jeho potomkovia, podnikal veľa expedícií na severný pól, kde skúmal život Eskimákov. O svojich cestách viedol aj záznamy. Expozície sú popretkávané veľmi zaujímavými zábavno-náučnými videami, v ktorých herci rekonštruujú cestovateľove dobrodružstvá.

Blízko Oceanária je aj menšia exotická záhrada. Nejedná sa však o hlavnú exotickú botanickú záhradu, kam sme mali namierené ďalej.

Cesta do exotickej záhrady bola zdĺhavejšia a zložitejšia, než sme pôvodne predpokladali. Pouličné značky ukazovali smer trasy najprv doľava, potom doprava, vzápätí znovu doľava, čo bolo veľmi mätúce. Našťastie sme mali mestské GPS, ale ani tak sme sa nevyhli neuveriteľnému kľučkovaniu a blúdeniu. Úprimne povedané, v takmer 40 stupňovom hici to bol masaker.

V Monaku však majú jednu zvláštnosť, ktorú u nás nenájdete, a tou sú verejné mestské výťahy, ktorými sa dá dostať na vyššiu úroveň mesta, aby ste nemuseli stúpať pešo. Ani tie výťahy však nie sú všade a určitému stúpaniu sa nevyhnete.

Niekoľkokrát sme sa miestnych spýtali po francúzsky na cestu a vždy nás smerovali ešte väčšmi do kopca. Nakoniec sa nám podarilo nájsť expozíciu kaktusov, ktorá rozhodne stála za ten výstup. Avšak, samotná botanická záhrada bola kvôli rekonštrukcii zatvorená.

Výhľad na kasíno v štvrti Monte Carlo zacláňal veľký žeriav, vstup do vnútra bol povolený, ale nesmelo sa tam fotiť a každého návštevníka podrobili prehliadke. Cez ulicu pred kasínom bol mestský park s množstvom exotických rastlín a s modernými sochami. Hotel pre boháčov a luxusné autá budili minimálne toľko pozornosti ako samotné kasíno. Niektorí neodolali a spravili si pred drahým autom selfie. Boháči sú však na pozornosť zvyknutí a turistov si nijak obzvlášť nevšímali.

Prakticky za rohom je budova divadla, popri ktorej sa dá prejsť do prístavu. Všade sú tu značky zakazujúce vodiť do úhľadne upravených záhrad a parkov psov. Tento zákaz platí aj vo väčšine francúzskych miest. Napríklad v Paríži až donedávna iba 16 % parkov a verejných záhrad povoľovalo vstup so psami. Od roku 2019 boli však tieto opatrenia na základe verejného hlasovania uvoľnené. Povinnosť mať psa na vôdzke však zostala, rovnako ako aj príkaz držať ich iba na vyznačenej cestičke a nepúšťať ich na trávnik, pokiaľ nejde vyslovene o park pre psov. Dôvodom boli obavy rodičov, že v parkoch býva pri hrajúcich sa deťoch príliš veľa psov, čo je často nehygienické a niekedy aj nebezpečné, ak majiteľ nemá psa pod kontrolou. Na konci parku je moderná socha Adama a Evy.

Využili sme mestský výťah na presun do jachtárskeho klubu. Práve počas nášho pobytu prebiehali preteky v energy boatingu. Energy boat je loď poháňaná ekologicky čistými zdrojmi elektriny. Väčšina lodí bola vybavená solárnymi panelmi. Stretli sa tu tímy z celého sveta, medzi nimi aj naši severní susedia Poliaci.

Kniežatstvo Monako je známe najmä vďaka svojmu kasínu v najbohatšej štvrti Monte Carlo.

Podzemné garáže v Monaku sú trochu chaotické. Najprv sme mali problém nájsť voľné miesto, lebo prvých 5 poschodí bolo obsadených, alebo boli zarezervované. 

Nerezervované spoty začínajú až na nižších podlažiach. My sme skončili na podlaží G, kde sme sa ledva zmestili. 

Systém platenia za parkovanie tiež nie je zrovna intuitívny. O radu sme požiadali strážnika.

Najprv sme zamierili do starého mesta. 

V Monaku je zakázané mať obnaženú hruď alebo byť iným spôsobom neprimerane oblečený. Najmä muži, ktorí sú zvyknutí chodiť v lete bez trička si ho teda musia obliecť.

Z vrchu je pekný výhľad na celé Monako aj prístav.

Pri vstupe do Oceánografického múzea treba vystáť dlhý rad, ale čakanie stojí za to. Vedeli ste napríklad, že u morských koníkov je tehotný samec? My sme videli niekoľkých s veľkým bruchom. 

Väčšina akvárií sa nachádzala vo vnútri budovy v polotme, ale korytnačka plávala v nádrži vonku medzi poschodiami. 

Vstupenka sa dala použiť na odomknutie videí o živote Eskimákov, aj keď mnoho informácií bolo možné získať aj len prezeraním exponátov. 

Majú tu model najstaršieho druhu ponorky a jeden z prvých potápačských skafandrov. 

Deťom, ale aj dospelým, sa iste bude páčiť interaktívne premietanie videí zo života polárnych zvierat. 

Celá sála vytvára 3D efekt, ktorý Vás pohlcuje do deja a po priložení ruky na vyznačené body na stene pri premietaní, spustíte krátku animáciu. 

Zo všetkých vystavených kostier morských živočíchov nás najviac pobavila kostra údajne morskej panny. 

Princ Albert I., a neskôr jeho potomkovia, podnikal veľa expedícií na severný pól, kde skúmal život Eskimákov. O svojich cestách viedol aj záznamy. Expozície sú popretkávané veľmi zaujímavými zábavno-náučnými videami, v ktorých herci rekonštruujú cestovateľove dobrodružstvá.

Blízko Oceanária je aj menšia exotická záhrada. Nejedná sa však o hlavnú exotickú botanickú záhradu, kam sme mali namierené ďalej.

Cesta do exotickej záhrady bola zdĺhavejšia a zložitejšia, než sme pôvodne predpokladali. Pouličné značky ukazovali smer trasy najprv doľava, potom doprava, vzápätí znovu doľava, čo bolo veľmi mätúce. 

Našťastie sme mali mestské GPS, ale ani tak sme sa nevyhli neuveriteľnému kľučkovaniu a blúdeniu. Úprimne povedané, v takmer 40 stupňovom hici to bol masaker.

V Monaku však majú jednu zvláštnosť, ktorú u nás nenájdete, a tou sú verejné mestské výťahy, ktorými sa dá dostať na vyššiu úroveň mesta, aby ste nemuseli stúpať pešo. Ani tie výťahy však nie sú všade a určitému stúpaniu sa nevyhnete.

Niekoľkokrát sme sa miestnych spýtali po francúzsky na cestu a vždy nás smerovali ešte väčšmi do kopca. 

Nakoniec sa nám podarilo nájsť expozíciu kaktusov, ktorá rozhodne stála za ten výstup. Avšak, samotná botanická záhrada bola kvôli rekonštrukcii zatvorená.

Výhľad na kasíno v štvrti Monte Carlo zacláňal veľký žeriav, vstup do vnútra bol povolený, ale nesmelo sa tam fotiť a každého návštevníka podrobili prehliadke. 

Cez ulicu pred kasínom bol mestský park s množstvom exotických rastlín a s modernými sochami. 

Hotel pre boháčov a luxusné autá budili minimálne toľko pozornosti ako samotné kasíno. Niektorí neodolali a spravili si pred drahým autom selfie. Boháči sú však na pozornosť zvyknutí a turistov si nijak obzvlášť nevšímali.

Prakticky za rohom je budova divadla, popri ktorej sa dá prejsť do prístavu. Všade sú tu značky zakazujúce vodiť do úhľadne upravených záhrad a parkov psov. 

Tento zákaz platí aj vo väčšine francúzskych miest. Napríklad v Paríži až donedávna iba 16 % parkov a verejných záhrad povoľovalo vstup so psami. Od roku 2019 boli však tieto opatrenia na základe verejného hlasovania uvoľnené. 

Povinnosť mať psa na vôdzke však zostala, rovnako ako aj príkaz držať ich iba na vyznačenej cestičke a nepúšťať ich na trávnik, pokiaľ nejde vyslovene o park pre psov. Dôvodom boli obavy rodičov, že v parkoch býva pri hrajúcich sa deťoch príliš veľa psov, čo je často nehygienické a niekedy aj nebezpečné, ak majiteľ nemá psa pod kontrolou. 

Na konci parku je moderná socha Adama a Evy.

Využili sme mestský výťah na presun do jachtárskeho klubu. Práve počas nášho pobytu prebiehali preteky v energy boatingu. 

Energy boat je loď poháňaná ekologicky čistými zdrojmi elektriny. Väčšina lodí bola vybavená solárnymi panelmi. Stretli sa tu tímy z celého sveta, medzi nimi aj naši severní susedia Poliaci.

autorka textu a fotografií: Miroslava Pavlinská
www.miragrafik.sk | webdizajn, grafika a fotografia

autorka textu a fotografií: Miroslava Pavlinská
www.miragrafik.sk | webdizajn, grafika a fotografia

error: Obsah je chránený proti kopírovaniu