Poľsko

Poľsko – Hel

Poľsko – Hel

Poľsko sme navštívili už veľakrát. Zvyčajne kvôli športovým príležitostiam pri mori. O Heli sa hovorí, že tam stále fúka. To síce nie je pravda, ale aj tak je tento poľský poloostrov vhodnou destináciou pre windsurfistov a kitesurfistov. Zátoka Puck je veľmi plytká, takže sa v nej nedá dobre plávať. Pri brehu sa občas čľapká zopár detí, ale vzhľadom na veľké množstvo športovcov na vode plavci skôr prekážujú. Navyše je nebezpečné motať sa medzi kitesurfistami, lebo pri rozkladaní kitu Vám šnúrky môžu nešťastím podrezať hrdlo.

Na druhej strane polostrova, rovno cez cestu a malý lesík, je more. Napriek všeobecnému názoru, že v Poľsku je zima, bola počas našich dovoleniek často taká horúčava, že niektorí ľudia sa opaľovali a kúpali nahí.

Kempingy sú trochu predražené a počas sezóny preplnené. V niektorých sú minipotraviny, ale na väčšie nákupy sme chodili do Wladislawova.

Poľsko sme navštívili už veľakrát. Zvyčajne kvôli priaznivým športovým príležitostiam pri mori. 

O Heli sa hovorí, že tam stále fúka. To síce nie je pravda, ale aj tak je tento poľský poloostrov vhodnou destináciou pre windsurfistov a kitesurfistov. 

Zátoka Puck je veľmi plytká, takže sa v nej nedá dobre plávať. Pri brehu sa občas čľapká zopár detí, ale vzhľadom na veľké množstvo športovcov na vode plavci skôr prekážujú. 

Navyše je nebezpečné motať sa medzi kitesurfistami, lebo pri rozkladaní kitu Vám šnúrky môžu nešťastím podrezať hrdlo.

Na druhej strane polostrova, rovno cez cestu a malý lesík, je more. 

Napriek všeobecnému názoru, že v Poľsku je zima, bola počas našich dovoleniek často taká horúčava, že niektorí ľudia sa opaľovali a kúpali nahí.

Kempingy sú trochu predražené a počas sezóny preplnené. V niektorých sú minipotraviny, ale na väčšie nákupy sme chodili do Wladislawova.

Tradičná poľská kuchyňa

Tradičná poľská kuchyňa

Poľsko má výbornú tradičnú kuchyňu. Ako vegetariánka som jedla najmä surówku s hranolkami. Surówka je vlastne malá porcia jednoduchého šalátu. Podáva sa ako príloha k hlavnému jedlu. Zvyčajne sa skladá zo strúhanej kapusty alebo mrkvy s jednoduchým dresingom. K tomu sú výborné zemiakové placky. Tie sa robia aj u nás, ale všimla som si, že v tých poľských často nie je vajce.

V reštauráciách boli dobrou voľbou aj pierogy, teda pirohy. Vegetariánske sú ruské a špenátovo-syrové. Ruské majú vo vnútri zemiakovo-tvarohovú, niekedy aj zemiakovo-bryndzovú plnku. Poliate sú opraženou cibuľkou. Môžete sa pokúsiť nájsť recept na internete, ale nájdete minimálne 7 rôznych jedál s názvov ,,ruské pirohy” a ani jedny nie sú to, čo sme jedli v Poľsku.

Okrem Helu sme boli v Krakowe pozrieť hrad a tradičné ľudové trhy. Oštiepok bol vynikajúci. Výlet do Krakowa je dobrou alternatívou pre tých, čo preferujú mestskú turistiku a dá sa zvládnuť za 1 deň.

autorka textu a fotografií: Miroslava Pavlinská
www.miragrafik.sk | webdizajn, grafika a fotografia

Poľsko má výbornú tradičnú kuchyňu. Ako vegetariánka som jedla najmä surówku s hranolkami. 

Surówka je vlastne malá porcia jednoduchého šalátu. Podáva sa ako príloha k hlavnému jedlu. Zvyčajne sa skladá zo strúhanej kapusty alebo mrkvy s jednoduchým dresingom. 

K tomu sú výborné zemiakové placky. Tie sa robia aj u nás, ale všimla som si, že v tých poľských často nie je vajce.

V reštauráciách boli dobrou voľbou aj pierogy, teda pirohy. Vegetariánske sú ruské a špenátovo-syrové. Ruské majú vo vnútri zemiakovo-tvarohovú, niekedy aj zemiakovo-bryndzovú plnku. Poliate sú opraženou cibuľkou. 

Môžete sa pokúsiť nájsť recept na internete, ale nájdete minimálne 7 rôznych jedál s názvov ,,ruské pirohy” a ani jedny nie sú to, čo sme jedli v Poľsku.

Okrem Helu sme boli v Krakowe pozrieť hrad a tradičné ľudové trhy. Oštiepok bol vynikajúci. Výlet do Krakowa je dobrou alternatívou pre tých, čo preferujú mestskú turistiku a dá sa zvládnuť za 1 deň.

autorka textu a fotografií: Miroslava Pavlinská
www.miragrafik.sk | webdizajn, grafika a fotografia

error: Obsah je chránený proti kopírovaniu